Forside Om Darupgård Lidt historie
02
Jan
2010
Lidt om Darupgård historie PDF Udskriv Email
Skrevet af Torben Schøller Larsen   

Darupgård er en stor 4-længet gård fra 1892, der indtil midten af 1980'erne var en gård i "aktiv tjeneste", dvs. der blev dyrket korn på gårdens jorde.

Darup nævnes 1320 (Darræthorp) p.gr.a. en gave til Skt. Agnete klosterDarup hørte til Allehelgens Sogn . Det kom senere til at høre under Vor Frue Landsogn.   Landsbyen udstykkes 1795.  Største gård er da Darupgård (20,1 tdr. hartkorn), som frem til 1865 hører under Bistrup. Næststørste gård er Almindegård (12,8 tdr. hartkorn).

Darupgård var en gård med meget jord til, men i takt med Roskilde bys vokseværk mod syd, samt bygning af motorvej og idrætsplads, var mængden af jord kraftigt reduceret. Og da man så begyndte at grave efter grus, var grundlaget for korndyrkning næsten forsvundet. I midten af 80'erne solgte Hans Børge og Ruth så gården til Jørgen Jensen Sten og Grus, der dermed overtog både grusgrav og alle bygninger.


Grusgraven lejede derefter gården ud til en hesteinteresseret familie, der begyndte at lave forskellige tiltag for at gøre gården til en rideskole. Der blev lavet 6 bokse, en hel del spieltov og en 20x40 udendørs grusbane.


I 1996 købte vi så gården af grusgraven, der havde fået lov til at sælge gården og 10 hektar jord fra. D.v.s. alt Darupgårds jord der ligger syd for Gammelgårdsvej. Det resterende jord samt Darupgårds gamle forstander-bolig forblev sammen med grusgraven. Vi har dog i en årrække lejet et større stykke jord (sammen med Roskilde Festival) på 4,6 hektar lige på den anden side af Gammelgårdsvej.

 

Vi købte gården sammen med Torben's bror og hans kone, da vi ønskede et sted hvor vi kunne have et par heste og nogle får. Det var rent overkill, men det klager vi ikke over i dag, hvor vi er glade for de muligheder gårdens størrelse giver os.

 

Hestepensionen var ikke så stor de første 4 år, men i sommeren 2000 tog vi en større beslutning om gårdens fremtid. Vi søgte om stort ridehus og var enige om, at hvis vi fik lov til at bygge det ville vi udvide hestepensionen og satse på det, ellers ville vi ikke fortsætte med hestepension. Vi fik lov til at bygge og i januar 2001 åbnede vi vores nye ridehus! Siden er det gået slag i slag med nye bokse, rytterstue, toiletvogn o.m.a.

 

Hvad fremtiden vil bringe er der selvfølgelig ingen der ved, men vi nyder at have hestene og deres ejere så der er i hvert fald ingen planer om at lukke hestepensionen.

Senest opdateret: Tirsdag, 05. januar 2010 11:19
 
Copyright © 2023 Darupgårds Hestepension. Alle rettigheder reserveret.
Joomla! er fri software udgivet under GNU/GPL licens.